Mitä on FPV?

Home / Mitä on FPV?

FPV-lentäminen (First Person View, First Person Video) on lennätystyyli, jossa konetta ohjataan näköyhteyden sijasta videolinkin kautta lähetetyllä reaaliaikaisella videokuvalla.

Mitä tarvitset FPV-harrastukseen?

FPV-harrastusta varten tarvitaan kameran lisäksi myös videolähetin. Yleisimmät lähettimet toimivat 5.8GHz: n taajuusalueella. Suomessa maksimi lähetysteho 5.8GHz lähettimille (5720-5880MHz) on 25mW.

Lähettimissä on useita eri kanavia (channel) ja kanava-alueita (band). Kaikki kanava-alueet eivät ole laillisia käyttää suomessa. Ns. Fatshark -kanava-alueen kanavat 1-7 ovat laillisia, joista kanavia 1, 3, 5 ja 7 käytetään yleensä silloin kun on harrastetaan porukassa. Näiden kanavien taajuudet ovat tarpeeksi kaukana toisistaan, jolloin videolähetykset eivät häiritse toisiaan. Suurin kanavaerotus saadaan ns. Racebandillä, mutta suurin osa sen taajuuksista ei ole suomessa sallittuja, joten edellä mainittu Fatshark-band on parempi vaihtoehto.

Lähetysteho ei ole kaikki kaikessa vaan kannattaakin panostaa lähettimen, antennien sekä vastaanottimen laatuun. Hyväksi havaittuja lähettimiä ovat esim. Immersion RC Tramp tai TBS Unify -lähettimet. Vastaanottopäässä videon häiriöitä voidaan minimoida ns. diversiteetti-vastaanottimella.

Antenneina lähetinpäässä käytetään yleensä pyöröpolarisoituja antenneja. Ns. cloverleaf tai Pagoda -antennit ovat hyvin yleisiä. Vastaanottopäässä voi käyttää samoja antenneja, tai suuntaavia patch- ja helical-antenneja.

Vastaanottoon tarvitaan vastaavasti videovastaanotin, sekä näyttölaite. Yleensä käytetään videolaseja, jolloin FPV-kokemus on parhaimmillaan. Usein videolaseissa on integroitu videovastaanotin.

Kuinka harrastaa FPV:tä turvallisesti?

Trafin droneinfo.fi -sivusto on koonnut hyviä ohjeita turvalliseen ”Drone” tai FPV-harrastamiseen.  Ohessa muutama poiminta turvallisesta lennättämisestä:

  • Lennokkiin on oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
  • Lentäessä lasien välityksellä, käytä avustajaa joka tarkkailee ympäristöä ja varmistaa turvaalisen lentämisen.
  • Lennokin lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua.
  • Lennätykset eivät saa aiheutuva vaaraa tai meluhaittaa ulkopuolisille ihmisille ja heidän omaisuudelleen. Lennokista on käytävä ilmi sen käyttäjän nimi ja yhteystiedot.

Lue lisää droneinfo.fi -sivustolta.

Top